Prima ”Facultate” de la Buzău, decan lipsă la elogiu

Neagu Emanoil a însoțit de curând alaiul guvernamental care s-a urnit spre Unguriu, acolo unde se va înființa un penitenciar cu 900 de spații de detenție. În pădure, la aer curat și maxim 50 de minute de centrul municipiului Buzău, pe DN 10 spre Brașov. Știrea a fost promovată în mediul online și spre atenția publicul neaoș de către Neagu, care, în afara de o laudatio de efect la adresa PNL, a omis complet și cu desăvârșire pomenirea inițiatorului măcar moral al acestui demers, respectiv pe Marcel Ciorbă de Burtă.

În august 2017, vicepremierul Ciolacu Marcel se deplasa pe șestache dimpreună cu ministrul justiției Tudorel Toader, la Unguriu. După vizită, ambii au anunțat oficial demararea proiectului de transformare a cazărmilor a două unități militare din zonă, întinse pe o suprafață de 15 hectare, în penitenciar, noua structură urmând a funcționa în subordinea Penitenciarului Focșani.

Primii pași au constat în trecerea terenurilor de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Justiției. Cu acea ocazie se preconiza crearea a 1400 de locuri de muncă, cifră care s-a redus la 900 în 2022, respectiv 400 în prezent. 

La finele lui 2017 se aproba memorandumul care susținea oportunitatea finanțării investiției cu fonduri externe nerambursabile. Ulterior, prin Hotărârea Guvernului nr. 337 din 31.03.2021 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „P48 Unguriu  – Penitenciar 900 de locuri cu regim semideschis și deschis” – Penitenciarul Focșani, județul Buzău.

În România funcționează în prezent 2 centre detenţie, 2 centre educative, 6 penitenciare – spital și 34 penitenciare.

Potrivit art. 37 și 38 din Legea nr. 254 din 19 iulie 2013 , se aplică inițial regimul semideschis persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani, respectiv regimul deschis în cazul pedepsei închisorii de cel mult un an.

În ambele cazuri, persoanele condamnate pot presta muncă şi desfăşura activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, în afara penitenciarului (sub supraveghere inclusiv electronică în cazul regimului semideschis).


Date tehnice:

  • Suprafață construită de 11.411 mp și o suprafață desfășurată de 28.811 mp.
  • Zona de detenție va avea 12 pavilioane de detenție interioare și unul exterior, astfel:
    • pentru deținuții clasificați în regimul semideschis vor exista 10 pavilioane, fiecare dintre acestea dispunând de curte de plimbare proprie la care accesul deținutilor va fi permanent.
    • Pavilionul distinct cu destinație spații de reintegrare socială va include următoarele spații:
      • 4 cluburi pentru activități de reintegrare socială, pentru lucrul cu grupuri mari;
      • 3 săli de clasă;
      • o bibliotecă;
      • o sală pentru calculatoare;
      • 3 spații pentru activități de tip hobby;
      • un club multifuncțional;
      • un spațiu pentru activități interconfesionale;
      • un studio radio-tv;
      • un spațiu pentru activități sportive, precum și alte spatii tehnice.
  • Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 65 milioane de euro.
  • Din asocierea condusă de Ness Proiect Europe mai fac parte, ca subcontractanți, companiile ABC Best Painting, Hydro Tools, Medromtehnology, Infp Service & Computers, Premium Lift Distribition, Promotas, Baiculescu Construct, General Me.El Electric, Powerex Electro si Arcada Company.

Cum P48 va dispune de facilități care întrec cu mult dotările unei stațiuni balneare sau pe cele cumulate ale Iazului Morii, Grajdul lui Marghiloman și noul sediu administrativ al Primăriei Buzău, poate că buzoienii privați de libertate pentru mici găinării vor avea șanse destul de bune să nu dobândească abilități noi infracționale din timpul petrecut la această facultate. Deși dureros, în mod cert o contribuție o va avea și faptul că cei dragi îi pot vizita mult mai ușor și des.


Studenți” într-un penitenciar din El Salvador


În concluzie, Penitenciarul Unguriu – P48, aflat în subordinea Penitenciarului Focșani când va fi gata după 4 ani, situat în apropierea râului Buzău, în pădure și la poalele dealului, va găzdui 900 de pârnăiași cu gulere albe și va crea aproximativ 400 de locuri de muncă pentru persoane nu neapărat din zonă. Ceva FRUMOS, dar inutil pentru unii.

Inutil, pentru că, din păcate, evaziunea fiscală, dacă e dovedită la timp și nu intervine prescripția, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 8 ani, în timp ce spălarea de bani cu de la 3 la 10, ambele fiind năzbâtii pentru care tommy boy nu prea doarme bine noaptea de vreo 6-7 ani.

De ce și Neagu Emanoil se dezice treptat, lin și uleios de PSD, vom vedea. Nu o fi tot de la insomnii.

La data de 13 februarie 2024, în România, sunt 23.871 persoane private de libertate.



Lasă un comentariu



Blog la WordPress.com.

Descoperă mai multe la MT670

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura