De ce s-a înfundat ”fluidizarea”

Nu într-o ordine logică,  sau a relevanței ca și cauză, voi prezenta ceea ce cred eu că sunt motivele dezastrului din trafic.

Carosabilul cu suprafața neplană, cu guri de canal sub nivel, cu șanțuri asfaltate prea mult sau prea puțin, movile, dâmburi și gropi, adaugă secunde la traseu

Înmulțește 10-20 de secunde în plus pentru fiecare autovehicul cu zeci de mașini și e simplu de constat câtă întârziere resimte un șofer din spatele coloanei, care prinde, din acest motiv, culoarea roșie de mai multe ori.

”Modernizarea” executată după ureche și impresii a reconfigurat sensul împământenit al traficului

De cele mai multe ori, doar de dragul schimbării și fără nici cea mai mică dovadă de profesionalism, schimbarea sensului unei străzi sau transformarea dintr-una cu dublu sens într-una cu sens unic, pentru a acomoda locuri de parcare, se face fără nici cea mai mică dovadă a înțelegerii speciei umane și a nevoilor ei. Motiv pentru care cele mai multe lucrări ori au fost modificate ori s-a revenit la forma lor inițială. Problema e că aceste căutări continue de soluții magice sunt rezultatul unor neajunsuri create tocmai de aplicarea tălâmbă a modernizării. Astfel s-a reușit contraperformanța ca, în Buzău, acolo unde lucrările au fost finalizate, modificate și reparate deja, traficul să fie, din fericire, la fel ca înainte de acum 8 ani, în cel mai fericit caz. După 8 ani și zeci de milioane de euro cheltuite, de la bănci și de la Europa.

Instituții inutile, precum poliția română, aliata fără vorbe a administrației locale, relație care nu este doar nesănătoasă nouă, dar și ilegală

Poliția rutieră are obligația și dreptul să constate și să sancționeze contravențiile sau infracțiunile, așa cum sunt ele prevăzute de lege, nu doar în relația cu participanții la trafic dar și în ceea ce privește zona administratiă, care ține de infrastructură.

În cazul de față, ca administrator al drumurilor aflate pe raza municipiului, deci în proprietatea orașului, primăria este obligată și răspunzătoare la menținerea unui carosabil conform și semnalizări coerente. Practic, primăria răspunde de lipsa marcajelor, a lipsei de indicatoare, a amenajărilor rutiere care pun în pericol cetățenii, așa cum este cazul accidentelor rutiere din preajma trecerilor de pietoni, acolo unde primăria a montat stâlpi și a marcat carosabilul fără a ține cont de distanțele minime legale, în cele mai multe situații. Ori loc de parcare special amenajat unuia singur, exact în trecerea de pietoni, la autogara din Dorobanți

Tot poliția, locală și rutieră, este direct răspunzătoare de lipsa inițiativei și a îndrumării, ca și instituții ale căror angajați sunt cei mai indicați și îndreptățiți să constate, să solicite și să susțină implementarea unor măsuri coerente pentru traficul rutier și pietonal. N-o fac, pentru că ori nu-i ascultă nimeni, și ar fi bine să aflăm și noi dacă acesta este cazul sau nu, ori nu sunt înțeleși, ori ei tac.

Pentru decor, preferăm florile, plantele în general, nu salariații MAI.

Transportul public în comun și pistele de biciclete, drept surse alternative de transport, complet inutile dacă nu nocive unui oraș de dimensiunea și capacitate noastră

Dacă mergi să naști, preventiv, pentru a crește natalitatea, a înființa o familie și a ”intra în rândul lumii”, asta nu înseamnă că vei și reuși să revii cu un copil acasă, mai ales dacă tatăl era ”gravidul”. Cam asta se petrece cu noi. Ignorând necesitățile de primă mână ale orașului, am sărit direct într-un presupus viitor, unde cineva crede că poate și noi vom gândi, vom simți și vom respira precum alții. Nevoia de această colonizare indirectă nu este doar apanajul unui caracter obedient, deci mic, dar și al unei societăți liniare, țepene, incapabilă de a-și recepta cerința, a o înțelege în relația cu celelalte aspecte, de a găsi soluția, de a o aplica dar și de a o integra în ființa orașului.

În caz contrar, totul va fi nou, executat prost în cazul nostru, și, în cele mai fericite cazuri, total inutil.

Bicicletele municipale de 5 luni stau deja prezente în viețile noastre, aspect care se va repeta în fiecare an, datorită globului pământesc și al modului de funcționare al Universului, dacă trebuiesc date nume și găsiți vinovați.

Autobuzele, multe și vechi, circulă într-o devălmășie aglomerată, de foarte multe ori pe gol, fără timpi predictibili, indiferent cât de profesori sunt șoferii ori managementul. Într-un kaizăn perfect, autobuzele consumă anual milioane de euro din bugetul orașului, pentru a-și acoperi peste 60% dintre cheltuielile de funcționare. Și tot ele sunt motivul pentru care societatea TransBus acomodează sute de angajați și zeci de acoliți. Aceștia, cei de la Compania de Apă, RAM, Piețe Târguri și Oboare etc. sunt armata tăcută a primarului, cele câteva sute de oameni care pleacă capul și își văd interesul, care și-l apără la vot sau promovând și sprijinind în zonele de decizie cozi de topor dintre ei. Aceștia nu vor decide însă, ci vor executa, la fix, întocmai și chiar cu depășire de plan, după cum arată realitatea cruntă.

Sifonarea banilor, acordarea de contracte cu dedicație și plata unor datorii personale

Pentru că în Buzău funcționează concomitent mai multe doctrine, cu argumente care se bat cap în cap de la un cartier sau zonă la alta, se creează confuzia cum că cei din primărie sunt doar nepricepuți.

Adevărul poate fi însă și altul, unul mai dificil de acceptat decât de explicat.

De ce unele lucrări au făcut subiectul unor proiecte europene, deci a banilor din această direcție, iar altele, cele  frumoase, au fost realizate cu fonduri proprii și firme apte exclusiv de lucrări de mântuială, chiar dacă asta a implicat credite la bănci de încă 40 milioane de euro? 

Pentru că nu vrei să ai probleme cu UE, croiești proiectul fix din manualul lor, care nu este nici bătut în cuie, nici obtuz. Fără finisajele tipicului local însă, fără a gândi practic, proiectul rezultat este o prostie monumentală, dar rămâne bifat ca și realizat. Oamenii se vor încorda, vor fi convulsii în pernă, pumn sau gând, dar viața va merge înainte ca și acum 200 de ani, în vremea iobăgiei dar doar la români. Pentru că în Franța se petreceau altfel, alte lucruri, de exemplu. 

Aceste proiecte europene necesită cofinanțări infime din partea orașului, de câte 2% (100.000 euro)  cum e cazul Parcului (la) ”Parcul Tineretului”, deci sume babane rămân la dispoziția cheremului primarului și al firmelor îndrăgite, doar sub privirea îndreptată în altă parte a DNA-ului. Iar acest lucru se vede și fără exemplificări, în teren, pe SEAP, în presă.


Mai ieri s-a anunțat asfaltarea străzii Independenței, care costă sub 1 milion de euro. Oamenii ăia au trăit 8 ani de zile printre dealurile Buzăului și lunca Dunării în același timp, printre tei matusalemici și trotuare descompuse. Tot un milion de euro a costat și panarama de Iazul Morilor care e doar una, acum 4 ani, din fonduri proprii. 22 milioane de euro în 8 ani a plătit tommy boy  către sportul  profesionist, totodată. În timp ce TransBus beneficiază de peste 3 milioane euro anual, subvenție.

Dacă știm de ce, cum, cine, ce părere aveți, cam până când?



3 răspunsuri la „De ce s-a înfundat ”fluidizarea””

  1. Cristina Iordache
      1. Cristina Iordache

Lasă un comentariu



Blog la WordPress.com.

Descoperă mai multe la MT670

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura