Cât costă să te duci, de la A la Z (la Buzău)

De la începerea neființei și până la înhumarea efectivă, supraviețuitorii au de îndurat durerea fizică dar și internă, lăuntrică, de pe urma răposatei ființe. Uneori poate fi și juridică.

În bani, chinul arată, în principal și excluzând pe cât posibil particularitățile religioase regionale – care se știu că pot fi costisitoare, astfel:

Pentru disertația de astăzi avem nevoie fictivă de un spațiu fictiv într-o locație acreditată sufletește de către Deități fictive – CIMITIRUL. Pentru că nu e ca și cum cimitirul este un fel de cutie impermeabilă, din beton, metal sau os, umplută cu strat de trei metri din pământ și în care se depun morții, nu??! Nu!

La Buzău, cu excepția ”sectanților”, aproape toți ajungem parte din biosferă în spații administrate și financiar de către Urbis Serv (de la Buzău). Ei grijesc de patru cimitire publice.

Așadar, pentru o înhumare în pământ, per decedat, cu pod din zidărie, pentru că l-ai iubit, 460 lei. Că umblă ăia cu roaba, betoane, apă, curent, 25 lei/zi. Deci, dacă se îmbată groparii, posibil două zile, 50 lei, că a fost pământul tare. Mai e un aviz și pentru bordură la loc dublu, cu stâlpișori și grilaj metalic, 260 lei grosso-modo. Sigur că gluma se îngroașă doar dacă urmașii l-au iubit imposibil de mult pe răposat și se dedau la cavou și alte celea.

Acum, pentru after party există următoarele cheltuieli din teren:

  • aprindere și întreținere candelă morminte, 110 lei pe lună, cine vrea*;
  • tămâiat mormânt timp de 6 săptămâni (include cărat apă), 230 lei de prestație**;
  • aerisit cavou, 40 lei de prestație;
  • taxa anuală de întreținere a cimitirului, 45 lei pentru un loc simplu***.
  • locația unde se depun condoleanțele, respectiv capela, 170 lei pentru toată perioada evenimentului.

Și, dacă te-ai zgârcit inițial și ai comandat mai puțin ciment la monument și s-a prăbușit, trebuie să știi că te mai costă 100 lei avizul de reparație.

Meniul complet, pentru sofisticați, se găsește aici aici!

Mai departe

Taicile părinți, în mod legal, oficial și normal, oficiază ce știu ei că este de făcut la situații de acest gen, GRATUIT. Legenda spune altceva, pentru cine crede că Dumnezeu are nevoie de bani pentru reparațiile Raiului, că Raiul e stricat rău.

Am lăsat la urma încălzirea, partea din culise, pregătirea

O casă mortuară, pentru o constatare, îmbrăcare, îmbălsămare, luat și dus cu dric, formalități, 7-7.5 mii lei, cu tot cu ambalaj, cruce, veșmânt, cruce provizorie… Practic, restul ce a mai rămas. Și da, mai e și un parastas, încă 4 mii lei dacă e ceva deosebit, pentru intelectuali, cu icre frecate la cutie.

Orișicât, cum ziceam, toate ar fi imposibile fără spațiul de veci pentru o perioadă determinată, achizionat în prealabil sau în rate, de către decedat dar în starea lui vie, ori lăsată corvoadă pe umerii urmașilor, să se descurce, deci voi nota cu N, de la necunoscuta variabilă din ecuație. Și fără decedat, care de obicei nu știi cât costă


Concluzia!!?

MAI BINE NU MAI MORI.


* Acum, dacă știi că avea obiceiul și umbla în viu, darămite acum, neviu??!

** Foarte probabil ca prestația să coincidă cu toată manopera, pentru că altfel îți vine să te lași de ortodoxie.

*** Motiv pentru care este bine să mori pustiu.



Lasă un comentariu



Blog la WordPress.com.

Descoperă mai multe la MT670

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura